Życzenia Wielkanocne

Powiadom znajomego Mapa serwisu


Starostwo Powiatowe

al. Jana Pawła II 95a
21-010 Łęczna

(81) 531 52 00

(81) 531 52 01

(81) 752 64 64

Facebookpowiatleczynski

Biuletyn Informacji Publicznej Rządowe Centrum Legislacji
Strona Główna » Aktualności » Sezon na grzyby

Aktualności

RSS

Sezon na grzyby

Dla wielu z nas grzybobranie jest ulubioną formą aktywnego spędzania wolnego czasu, a grzyby zajmują istotne miejsce na naszych stołach. Jednak każdego roku na skutek nieostrożności oraz nieznajomości gatunków grzybów dochodzi do licznych zatruć grzybami, w tym również śmiertelnych. Zbierający najczęściej mylą grzyby trujące z jadalnymi a co gorsza, również sprzedają je narażając innych na utratę zdrowia lub życia. W świetle prawa grzyby zbierane i sprzedawane są środkiem spożywczym, w związku z czym muszą odpowiadać obowiązującym przepisom prawnym.

W siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Krasnystawskiej 52 (budynek Szpitala Powiatowego, II piętro) codziennie w godzinach od 7.30 do 14.00 dyżur pełni klasyfikator grzybów, który udziela porad, ocenia grzyby pod względem przydatności do spożycia i wydaje atesty zezwalające na wprowadzenie grzybów do obrotu. Sprzedaż grzybów świeżych dopuszczona jest wyłącznie po uzyskaniu atestu na grzyby świeże wydanego przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę. Udzielanie porad i wydawanie atestów jest bezpłatne.
Wymagania dotyczące warunków skupu, przechowywania i sprzedaży grzybów, znakowania grzybów i przetworów, a także wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672).

Grzyby świeże dopuszczane są do obrotu, jeżeli:
1) są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworów, o których mowa w ust. 4-6 części B załącznika nr 2 do rozporządzenia,
2) nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy,
3) nie wykazują zmian organoleptycznych,
4) nie wykazują zapleśnienia,
5) nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 % masy całkowitej grzybów,
6) zawartość zanieczyszczeń organicznych (ściółka, mech, igliwie) nie przekracza 0,3 % masy całkowitej grzybów,
7) zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % masy całkowitej grzybów,
8) nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).

Zasady zbierania grzybów:
• grzyby wykręcaj z ziemi tak, aby nie uszkodzić grzybni
• zbieraj je do przewiewnych koszy (w torbach plastikowych się zaparzają i kruszą)
• nie zbieraj grzybów bardzo młodych, których gatunek trudno rozpoznać, a także starych - z pleśnią i larwami owadów
• nie zbieraj samych kapeluszy, do domu przynoś całe grzyby, żeby nie było wątpliwości, do jakiego gatunku należą
• nie zbieraj starych owocników i nie przechowuj grzybów w domu dłużej niż kilka godzin - grzyby jadalne nawet w początkowym stadium rozkładu mogą powodować zatrucia
• jeśli słabo znasz grzyby nie zbieraj okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki
• jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości - zostaw grzyb w lesie
• nie spożywaj grzybów na surowo - są bardziej toksyczne
• nie podawaj potraw z grzybów dzieciom
• nie kupuj grzybów suszonych z nieznanego źródła
• przy podejrzeniu zatrucia natychmiast skontaktuj się z lekarzem
• nie niszcz w lesie grzybów niejadalnych ani trujących


Komentarze

Brak komentarzy.
Wpisz komentarz (do 250 znaków):
Autor: Prosimy przepisać kod z obrazka:
Geoportal
Projekty
Serwis turystyczny
Wirtualne powiaty
Dożynki Powiatu Łęczyńskiego 2017 w Milejowie
zobacz
Studia Łęczyńskie Tom 2-3
zobacz

Copyright © 2018 Powiat Łęczyński
Portal współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa w ramach wdrażania Programu Sąsiedztwa Polska - Białoruś - Ukraina INTERREG IIIA/Tacis CBC 2004 - 2006 na podstawie umowy ze Stowarzyszeniem Samorządów Euroregionu Bug.

tworzenie stron internetowychtworzenie stron internetowych